Hardlopen op vermogen

Al een tijd geleden is stryd begonnen met bepalen van vermogen voor hardlopers. Dit doen ze door middel van verschillende snelheids- en versnellingsmeters, grondcontacttijd en nog meer metrics. In deze blog ga ik in op het nut van zo’n vermogensmeter op je schoen.

Spoiler alert: ik ben nogal enthousiast over stryd. Ik word op geen manier gesponsord door stryd. Ik ben simpelweg erg enthousiast.

Waarom stryd en niet de vermogensmeter op je horloge? De stryd zit vast op je schoen en meet op je voet. Deze is veel accurater dan een meter in je horloge. Ook neemt de stryd wind mee in de berekeningen. Een vermogensmeter in je horloge meet simpelweg niet op de plek waar het vermogen wordt geleverd. 

Al heel lang meten we onze training door middel van tempo (min/km) en eventueel hartslag. Je hartslag loopt simpelweg ongeveer een halve minuut achter en tempo vind ik erg vertekend. Tempo of snelheid is namelijk een resultaat van verschillende factoren, waaronder de energie of vermogen die je gebruikt om vooruit te komen. Zo kan je onder verschillende omstandigheden met hetzelfde vermogen een ander tempo lopen. Als je alleen tempo meet, is het beoogd trainingsresultaat behalen erg lastig. Met een vermogensmeter controleer je je eigen inspanning, de input, waar je met een tempo de output meet.

We maken eerst een uitstapje naar het wielrennen. Daar gebruikt de top al heel lang een vermogensmeter. Dit wordt gedaan omdat omstandigheden daar nog meer invloed hebben op de snelheid dan bij het lopen. Omdat een wielrenner makkelijk 30km/uur gaat, heeft de wind/aerodynamica heel veel invloed op de snelheid. Ook is een helling/viaduct bepalend voor hoe snel je gaat. Als je op de fiets geen vermogensmeter hebt, kan je dus nooit bepalen hoeveel vermogen je levert op je pedalen omdat de omstandigheden erg bepalend zijn.

Met hardlopen is met name de wind van een kleiner belang. Je loopt nou eenmaal niet zo snel 30 km/uur. Zelfs 20 is al een hele opgave. Toch heeft de wind en de hellingsgraad wel degelijk effect. Ik ga ervan uit dat de helling voor zich spreekt. Ik laat aan de hand van 2 trainingen van mezelf zien hoeveel invloed de wind heeft. In de eerste training liep ik 5x400 meter, zie ook de grafiek hieronder. Deze gegevens komen van mijn stryd. De roze lijn is het vermogen en de groene het tempo:

In onderstaande tabel staat het tempo per interval uitgezet tegen het gemiddelde vermogen tijdens deze interval. Er zaten geen hoogteverschillen in de intervals.

Het doel was 410W. In interval 1 en 2 had ik wind mee. Vanaf interval 3 was de wind tegen. De windkracht was 3-4 bft. Dus een behoorlijke wind. De intervals zijn hier relatief kort.

Wat als eerste opvalt is als je interval 1 met 3 vergelijk en als je interval 2 met 5 vergelijk is dat met nagenoeg hetzelfde vermogen (max 2W verschil) het tempo 8 sec/km afwijkt. Op deze snelheden is 8sec/km ongeveer 0.5 km/uur, dat is dus een behoorlijk verschil. Tijdens interval 3 en 4 liep ik hetzelfde tempo, maar opeens 16W verschil. 

Tijdens een lange intervalsessie (3 minuten interval) de volgende resultaten, ook hier geen hoogteverschillen in de intervals:

Ook hier was het doel 410W. Hier had ik in de eerste 3 intervallen met name tegenwind. Interval 4 had deels tegenwind, rest in de zij. Interval 6 had wat wind in de zij en de rest (5, 7 en 8) was met wind in de rug. Ook hier was sprake van windkracht 3-4 bft.

Als we interval 4 en 5 vergelijken, zien we met hetzelfde vermogen 9 sec/km verschil. Interval 2 had de meeste wind tegen. Interval 8 had blijkbaar de meeste wind mee. 20 seconden per km verschil in slechts 2 watt verschil. Dat is meer dan 1 km/uur verschil. Ik denk dat met name deze resultaten boekdelen spreken. 

Als we het om zouden draaien en ik zou een goal pace willen lopen (laten we zeggen 4:00/km). Gemiddeld zou je prima uitkomen in deze loop, je wil bepaalde adaptaties trainen die je het beste traint op het juiste vermogen/hartslag. In de intervals tegen de wind in zou ik ongeveer 415-420W nodig hebben terwijl met wind mee ik het misschien met 390W ook zou redden. Dat verschil (25-30W) is groot. 

Als je tegen de wind in een interval wil doen op pace, lever je simpelweg te veel vermogen, maak je je lichaam onnodig moe en train je niet in de juiste zone. Het resultaat is dus niet het resultaat dat je had beoogd. 

Het is een investering (€269,-), maar ik denk dat als je jezelf serieus neemt als hardloper, dat het een hele goede toevoeging is aan je repertoire wearables. Met een stryd zorg je ervoor dat de omstandigheden waarin je traint niet meer uitmaakt om toch een perfecte training af te werken.

Vorige
Vorige

Eet als een atleet

Volgende
Volgende

Inspanningstest